Efektivní využití technologií RAS pro zahradní nádrže s chovem okrasných ryb. - Mitáš, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce bylo posoudit efektivní využití technologií RAS k čištění a úpravě vody pro okrasné nádrže s důrazem na trvalé zachování průhlednosti vody. Byly porovnány prvotní náklady na budování nádrže, náklady na provoz a nákup ryb. Do výsledků byla zahrnuta měření, která byla provedena na soukromém objektu autora práce s chovem okrasných kaprů Koi (Cyprinus carpio). U chovné nádrže filtraci tvořil vortex, komora s kartáči a komora s biobloky a bioakvacitem. K získání údajů byly použity orientační a 24 hodinová měření vybraných veličin. Z výsledků vyplývá, že filtrační systém byl účinný, ale měl nedostatečnou kapacitu. Průhlednost vody a eliminace zeleného zákalu byla řešena zapojením UV lampy do filtračního systému, k tlumení vláknité řasy byly úspěšně použity komerčně dostupné přípravky. Součástí práce je i stručný přehled okrasných druhů ryb našeho pásma, šlechtěných druhů a akvarijních druhů ryb, které je možné chovat v zahradním rybníčku. Nechybí ani zmínka o nejběžnějších nemocech, původcích, příznacích a způsobu léčení. Celkově se na sledovaném systému zahradní okrasné nádrže potvrdilo, že kvalita vody je závislá na správné volbě a dimenzování filtračního systému a že současné technologie recirkulačních akvakulturních systémů lze úspěšně a efektivně využít při budování a provozování nádrží s chovem okrasných druhů ryb.
Effective use RAS technolgy for breeding of ornamental fish in garden tanks.
Keywords: recirkulační akvakulturní systém; okrasné nádrže; okrasné ryby; biologická filtrace; mechanická filtrace; recirculating aquaculture system; ornamental tanks; ornamental fish; biological filtration; mechanical filtration