Výskyt obezity v dětské populaci a probkémy s tím spojené - Slavíčková, Klára (Jihočeská univerzita, 2011)
Obezita je velkým problémem nejen České republiky, ale všech vyspělých zemí světa. Jedná se tedy o celosvětovou pandemii, proti které je třeba zavést účinná opatření. Podle epidemiologických studií se státy střední a východní Evropy řadí mezi státy s největší prevalencí obezity. U většiny evropských zemí je prevalence obezity u žen vyšší než u mužů, a to o 3-6 %. Velký problém však představuje obezita v dětském věku, která předurčuje jedince k obezitě i v dospělosti. V tomto důsledku stoupá riziko předčasné nemocnosti a úmrtnosti vlivem jejích komplikací. U obézních dětí se zvyšuje riziko onemocnění pohybového aparátu, kardiovaskulárního a respiračního systému. Často také dochází k poruchám pohlavního vývoje, kožním komplikacím a změnám v psychice. Dle údajů Světové zdravotnické organizace je na světě okolo 43 milionů dětí trpících nadváhou nebo obezitou. Léčba dětské obezity není jednoduchá. Je třeba zavést dlouhodobý strategický plán, jehož základem je změna životního stylu zaměřená na výživu a jídelní zvyklosti, fyzickou aktivitu a na upevňování sebevědomí dítěte. Tato diplomová práce byla zpravována kvantitativním způsobem formou sekundární analýzy dat. Výzkumný soubor byt tvořen dětmi registrovanými v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost MUDr. Šárky Mičanové. Hlavním cílem mé práce bylo zmapovat prevalenci obezity a nadváhy u dětí právě v této vybrané pediatrické ordinaci. Pro výzkum jsem stanovila čtyři hypotézy. Hypotéza č. 1, děti mající ve věku 5ti let vysoký BMI vykazují i v 15-17ti letech známky obezity, se nepotvrdila. Hypotéza č. 2, v dětském věku převažuje obezita alimentárního původu nad obezitou endokrinologického původu, se potvrdila. Hypotéza, že prevalence obezity během posledních let vzrostla, se však nepotvrdila. Poslední hypotéza, Hladiny biochemických markerů se u dětí s nadváhou a obezitou oproti dětem s normální váhou neliší, se také nepotvrdila.
Prevalence of Childhood Obesity and Associated Problems
Keywords: Obezita; nadváha; prevalence; fyzická aktivita; body mass index; prevence; zdravotní komplikace.; Obesity; overweight; prevelence; physical activity; body mass index; prevention; health comlications.