Vyhodnocení emisí amoniaku z vybraného chovu prasat - Boček, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Účelem této závěrečné práce je vyhodnotit průměrnou roční emisi zátěžového plynu amoniaku z vybraného chovu prasat v Hejné u Horažďovic v Plzeňském kraji. Pro měření byly využity přístroje z BAT centra Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Tento problém okolo zátěžového plynu amoniaku (NH3) je dále porovnáván s direktivou Evropské unie a také vyhodnocen podle daných statistických metod. Pro vylepšení vztahů mezi zemědělstvím a životním prostředím je především zapotřebí omezit emise všech zátěžových plynů (NH3, CO2, N2O, CH4), ale hlavně amoniaku. Pro stále větší využívání intenzivního zemědělství zasahuje amoniak nejen do životního prostředí, ale také do tvorby krajiny, kde ovlivňuje pro člověka důležité krajinné prvky jako jsou půda, ovzduší a voda. Zemědělství se považuje za největšího producenta amoniaku, vyprodukuje až 90 % a to celosvětově. Za vhodnou metodu, jak zabránit velkému úniku amoniaku do ovzduší je využití nejnovějších přípravků pro snižování koncentrace amoniaku ve stájovém prostředí. Využitelnost těchto přípravků může být především při zpracování chlévské mrvy a kejdy a také u ochranných opatření během zakládání hnojišť a jímek. Závěrečná práce má dále ve svém obsahu literární rešerši, ve které je zmíněn chov prasat obecně, statistika a také ekonomika chovu prasat.
Evaluation of ammonia emissions from selected pig breeding
Keywords: chov prasat; amoniak; BAT; pig breeding; ammonia; BAT