Vliv stresových faktorů na studenty Zdravotně sociální fakulty - Pilarčík, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt Hlavním tématem této práce je vliv stresových faktorů na studenty Zdravotně sociální fakulty. Stres je velmi široké téma s velkým polem působnosti. Prostupuje všechny oblasti našeho života. Chceme-li pochopit vliv stresu na studenty Zdravotně sociální fakulty, musíme nejprve najít původ stresu. V teoretické části zjistíme, že mnoho autorů se shoduje na tom, že původ stresu je v nás, stres pochází z nás, my si jej sami vytváříme. S tímto se však nelze spokojit, neboť jsou velké rozdíly mezi lidmi a jejich vytvářením stresu. A tak jdeme dál. Zjišťujeme, jaké vlivy napomáhají tomu, abychom si vytvořili vzorce chování, jako národ, rodina či jednotlivec, které považujeme za pravdy, a bez rozmyslu se těmito vzorci řídíme. Zjišťujeme, že už od raného mládí se různými mechanizmy vytváří náš pohled na svět a tím také svět kolem nás. Jeden vidí láhev zpola plnou, druhý poloprázdnou. A tak také každý z nás jinak přistupuje k problémům a k řešení stresových situací. Nacházíme různé návody jak změnit své zaběhlé, ale nefunkční vzorce chování. Poznáváme, že každý člověk, pokud chce a věří, může se změnit k nepoznání a být šťastný. Zjišťujeme také, že být šťastný se úzce pojí s duchovnem. Praktická část je provedena formou hloubkových rozhovorů se studenty Zdravotně sociální fakulty. K těmto rozhovorům přicházejí studenti, k mému překvapení, s velkou otevřeností. Práce popisuje vliv stresových faktorů na studenty. Zjišťuji, že pole působení vlivu stresových faktorů je velice široké a studenti mají mnohdy se zvládáním stresu problémy. Díky neznalostem principů fungování stresu a metodám, jak se stresem pracovat, jak pracovat na sobě a stresu se zbavit, jsou často negativně ovlivňováni účinky stresu. Získané údaje mohou sloužit jako podklad pro zkvalitnění výuky a života studenta díky získání potřebných znalostí o práci se stresem a jako podklad pro další výzkum v této problematice. Práce může být též vodítkem pro jedince, kteří chtějí získat širší rozhled o problematice stresu a začít pracovat se svým stresem.
The influence of stress factors on the students of faculty of health and social studies
Keywords: stres; práce se stresem; původ stresu; vzorce chování; meditace; stress; stress factors; behavioral patterns; meditation