Baskický nacionalismus - Janušová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním tématem této práce je baskický nacionalismus, jeho zrod, vývoj a především teroristická organizace ETA. Cílem je podat stručný náhled o původu baskického národa a vytváření národní identity baskické společnosti, která později přešla až v radikální nacionalismus. Tato práce je rozdělena do pěti částí. První kapitola se zabývá kořeny baskického národa a jeho jazyka. Dále jsou analyzovány příčiny vzniku a vývoj baskického nacionalismu. Třetí a čtvrtá kapitola jsou věnovány teroristické organizaci ETA, především okolnostem jejího vzniku a její činnosti za doby diktatury generála Francisca Franca. V páté a zároveň poslední kapitole jsou zmiňovány statistiky ohledně pozdějšího rozšíření baskičtiny, počtu obětí zavražděných ETA a v neposlední řadě i způsoby, jakým občané Španělska protestují proti činnosti této teroristické skupiny.
Basque nationalism
Keywords: terorismus; nacionalismus; Baskicko; ETA; Partido Nacionalista Vasco; protiteroristický boj; terorism; nacionalism; Basque country; ETA; Partido Nacionalista Vasco; counterterrorism