Rituály a jejich využití v praxi mateřské školy - Erhartová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá užitím a významem rituálů v mateřské škole i v životě člověka obecně. Teoretická část je zaměřena na výklad pojmu rituál, který má velkou škálu významů - od obřadu přes zvyk až po řád a pořádek, a popisuje různé podoby rituálů, ať už to jsou slavnosti, rodinné rituály, rituály související s řádem během dne, nebo rituály, které nám pomáhají se vyrovnat s měnícími životními podmínkami. Praktická část obsahuje jednak rituály, které se používají v průběhu dne a roku v mateřské škole dle vlastní praxe autorky, a poté, ve výzkumné části, rozebírá užití rituálů v praxi vybraných mateřských škol. Pro výzkum byla zvolena metoda formou dotazníku. Pro názornost je praktická část doplněna ukázkou práce s rituály z vlastní praxe a sborníkem kruhových a jiných rituálů prováděných v mateřských školách.
The rituals and their use in practices in nursery school
Keywords: Rituál; děti; mateřská škola; Ritual; children; kindergarten