La thématisation de la folie dans les contes de Guy de Maupassant - Jodlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem této bakalářské práce je určit, jakými literárními prostředky zobrazuje Guy de Maupassant (1850 1893) téma šílenství ve svých povídkách. Toto téma je spojené s žánrem fantastické povídky 19. století, ale také s vlastním životem Guy de Maupassanta. Na začátku práce je představen Maupassantův život a jeho literární tvorba. Poté se práce zaměřuje na žánr fantastických povídek a novel. Nejdůležitější částí práce je podrobná analýza textů, které obsahují prvky šílenství. Tato analýza identifikuje motivy, které jsou typické pro postavy, prostředí a děje vybraných textů. Získané poznatky jsou shrnuty v závěru práce. Práce je psaná ve francouzském jazyce.
Thematics of madness in the tales of Guy de Maupassant
Keywords: Guy de Maupassant; fantastická literatura; povídky; šílenství; Guy de Maupassant; fantastic literature; tales; madness