Legitimizace plavání jako volnočasové aktivity ve vybraném dětském domově se školou - Harmady, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá legitimizací plavání ve vybraném dětském domově se školou jako volnočasové aktivity. Vymezuje základní pojmy k danému tématu a za pomoci případové studie charakteristik respondentů, epizodických rozhovorů a terénních poznámek zkoumá, zda pomocí kondičního plavání dochází ke změnám v životním stylu adolescentů, a k nápravě v jejich chování. Podstatou výzkumu je prokázat zmíněné pozitivní vlivy u vybraných jedinců a tím legalizovat kondiční plavání v zařízeních stejného, nebo podobného typu, jako prevenci sociálně patologických jevů.
Legitimization of swimming as a leisure activity in selected children's home and school
Keywords: Plavání; koncept salutogeneze; koncept osobních zdrojů; zdravý životní styl; sociálně patologické jevy; ústavní a ochranná výchova; dětské domovy se školou; motivace; adolescence; volný čas; pohybové aktivity.; Swimming; concept salutogenesis; concept of personal resources; healthy lifestyle; socio-pathological phenomena; institutional and protective education; children's homes with school; motivation; adolescence; leisure time; physical activities.