Metody dekontaminace rekombinantních proteinů od bakteriálního lipopolysacharidu - Charvátová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
V této práci byly použity tři metody dekontaminace rekombinantních proteinů od bakteriálního lipopolysacharidu s cílem zjistit, jaká metoda je nejefektivnější. Metody byly založené na dvoufázové extrakci na bázi detergentu a afinitní chromatografii. Efektivita nejúčinnější metody byla dále měřena za použití různých rekombinantních proteinů a při několika různých koncentracích proteinů. Tři různé testy, dva chromogenní a jeden fluorogenní, byly použity pro měření koncentrace endotoxinu ve vzorcích a byla vybrána nejpřesnější metoda pro měření koncentrace endotoxinu ve vzorcích.
Methods of decontamination of recombinant proteins from bacterial lipopolysaccharide
Keywords: endotoxin; lipopolysacharid; rekombinantní protein; gramnegativní bakterie; Triton X-114; polymyxin B; poly-L-lysin; LAL test; pyrogen; lipid A; O-antigen; endotoxin; lipopolysaccharide; recombinant protein; gram-negative bacteria; Triton X-114; polymyxin B; poly-L-lysine; LAL test; pyrogen; lipid A; O-antigen