Ověření vybraných preparátů na příjem krmné dávky a jejich přenos do masa brojlerů - Šácha, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Experimentálním způsobem byl prověřen vliv podávání přípravků ze skupiny Bioalginátů (hydrolyzáty hnědé mořské řasy Ascophyllum nodosum) na sledované parametry kuřecích brojlerů a jejich masa. Testování přípravků proběhlo ve dvou fázích. V první fázi byl testován přípravek Biopolym Granulát. Tento preparát byl aplikován formou přimíchání do granulované krmné směsi v procesu její výroby. Konečné výsledky této fáze neprokázaly pozitivní účinky uvedeného preparátu touto formou aplikace. Druhá fáze testování byla zaměřena na testování přípravku Biopolym FZT podávaného zvířatům dávkováním do napájecí vody. Touto formou aplikace byl zjištěn pozitivní vliv přípravku na snížení obsahu čpavku ve stájovém ovzduší a pozitivní vliv na zdravotní stav ustájených zvířat. Statisticky byly prokázány nižší hodnoty dusíkatých látek v původní sušině masa. Prokazatelně byl zjištěn vyšší obsah bezdusíkatých látek výtažkových v původní sušině masa.
Comparison of chossen preparat on feed ration consumtion and its transfer to broilers meat
Keywords: kuřata; Bioalgináty; Ascophyllum nodosum; chickens; Bioalginates; Ascophyllum nodosum