Pohybová aktivita dětí v období dospívání - Dinda, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této bakalářské práce je problematika pohybové aktivity dětí v období dospívaní a její vliv na zdravotní stav a ontogenetický vývoj pohybového aparátu. Protože čím dál více dětí a dopívajících tráví značnou část dne statickou zátěží na úkor pohybových aktivit, je toto téma velice aktuální. Teoretická část práce se zabývá posturální ontogenezí, významem pohybové aktivity v jednotlivých vývojových etapách dětí a dopívajících s přehledem v dnešní době rozšířených pohybových aktivit. Pozornost je dále věnována poruchám držení těla, vlivu školní zátěže na dětský organismus, rizikům práce s počítačem a v neposlední řadě metodám prevence a léčby následků, které mohou výše zmíněné faktory způsobovat. Cílem praktické části bylo zjistit četnost výskytu obtíží s pohybovým aparátem a informovanost o špatných pohybových návycích a jejich vlivu na posturální systém ve vybraných třídách střední a základní školy. Pro sběr dat byl zvolen kvantitativní výzkum metodou dotazníku, který obsahoval 21 otázek. Dotazováním byl zjišťován zejména výskyt obtíží pohybového aparátu, pohybová aktivita a další činnosti ovlivňující zdravotní stav pohybového aparátu a znalost základních preventivních opatření. Zkoumaný soubor tvořilo celkem 108 žáků 8. a 9. třídy ZŠ Opařany, žáků 9. třídy ZŠ Jistebnice a studentů prvních a druhých ročníků Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Věk respondentů se pohyboval od 14 do 17 let. Výsledky byly zpracovány četnostní analýzou a jsou zobrazeny v grafech. S dotazníkem obdržel každý respondent edukační brožuru, která byla vypracována za účelem poskytnout čtenářům srozumitelnou formou informace o vlivech vnějšího prostředí na zdraví pohybového aparátu, dále o prevenci vzniku obtíží a základní terapii. Z výsledků výzkumu vyplývá, že 70,3 % dotázaných již trpělo nebo trpí bolestmi pohybového aparátu. Doporučené množství pohybové aktivity dětí a dospívajících týdně splňuje 26,8 % respondentů, především pak chlapci. Důležitost preventivních opatření, například způsobu sezení si uvědomuje většina dotázaných, míra informovanosti o jednotlivých faktorech, které mohou mít vliv na zdraví pohybového aparátu, se však výrazně lišila. Bakalářská práce může být dále využita v klinické praxi fyzioterapeutů či učitelů nejen tělesné výchovy.
The movement activity of adolescent children
Keywords: děti; dospívající; hypokineze; pohyb; posturální ontogeneze; sport; children; adolescent; hypokinesis; postural ontogenesis; sport