Analýza průběhu podpovrchových struktur v reprezentativních řezech výzkumných povodí - Dubec, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce je zaměřena na popis podpovrchových struktur a zjištění uložení geologického nepropustného podloží v zájmových oblastech výzkumných povodí Kopaninského a Jenínského potoka. K terénnímu měření byla zvolena geofyzikální geoelektrická metoda tzv. mnohožilného kabelu (ERT - elektrická rezistivní tomografie). Tato metoda geofyzikálního průzkumu poskytuje informace o podpovrchových strukturách, ověřuje hypotézy a přináší nové informace o litologické a strukturální situaci pod povrchem země. ERT měření bylo uskutečněno automatickým geoelektrickým systémem ARES, v kombinaci s tzv. inteligentními elektrodami. Získaná naměřená data byla vykreslena pomocí programu Res2DInv ve formě vertikálních řezů elektrické rezistivity, které sloužily k interpretaci. Získané výsledky, tedy určení hloubky a průběhu nepropustného podloží, jsou důležité pro zpřesnění datových vstupů jak pro modelování srážko-odtokových procesů především v oblasti kalibrace a validace jednotlivých nastavení modelů, tak i pro ostatní hydrologické analýzy a studie prováděné v rámci výzkumných projektů. Informace o hloubce nepropustného podloží je použitelná jako jeden z dílčích vstupů např. do hydrologického modelu MIKE SHE.
Analysis of the subsurface struckutes location in representative transections of the research catchments
Keywords: elektrická odporová tomografie; ERT; geoelektrické metody; geofyzikální průzkumné metody; nepropustné geologické podloží; electrical resistivity tomography; ERT; geoelectric methods; geophysical methods; impermeable geological bedrock