Porovnání malé mechanizace využívané při kompostování - Tůma, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce je vytvořit ucelený přehled malé mechanizace používané při kompostování a na základě analýzy vybrat vhodná kritéria pro porovnávání jednotlivých typů strojů. Podle jednotlivých operací při kompostovacím procesu byly vybrány vhodné mechanizační prostředky do kompostovací linky. Práce dále vymezuje malou mechanizaci dle výkonu. Byl proveden průzkum dostupnosti malé mechanizace na současném trhu a na základě analýzy získaných údajů byla navržena kritéria pro porovnání jednotlivých typů strojů. Práci uzavírá jednoduchý příklad návrhu sestavení kompostovací linky na menší kompostárně. Výsledky této práce mohou napomoci při výběru malé mechanizace pro menší kompostárny, např. pro potřeby obcí nebo v primární sféře (zemědělství a lesnictví).
Comparison for small mechanization used in composting
Keywords: malá mechanizace; kompost; kompostování; small mechanization; compost-processing plant; composting