Histologické vyšetření kožních nádorů na patologii Tábor - Křížovská, Romana (Jihočeská univerzita, 2019)
Existuje řada typů kožních nádorů, pro jejichž určení je nutností správné provedení diagnostiky. Hlavní typy a modifikace je možno odlišit histologickými a imunohistologickými metodami. Hlavními typy maligních kožních nádorů jsou z hlediska výskytu bazocelulární karcinom, spinocelulární karcinom a melanom. Teoretická část popisuje typy kožních nádorů z hlediska morfologie, výskytu, cytostatické aktivity a dalších aspektů a popisuje faktory, které ovlivňují vznik a vývoj příslušných karcinomů. V metodické části jsou popsány postupy pro přípravu preparátů odebraných kožních excizí. Detailně jsou popsány dostupné techniky histologického barvení preparátů a typy protilátek a technika zpracování imunohistologických preparátů. Pomocí několika diagnostických metod připraveny preparáty vhodné pro spolehlivé stanovení diagnózy. V jedné excizi byl diagnostikován bazocelulární karcinom, v další spinocelulární karcinom. Pro diagnostiku melanomu byly použity dva typy histologického barvení a oba používané typy imunohistologického zobrazení. Na příkladu výše uvedených zobrazení bylo prokázáno, že lze připravit diagnostické preparáty standardní kvality, které umožní stanovit diagnózu s nejvyšší mírou spolehlivosti. Z údajů v registru byly mapovány počty a typy diagnostikovaných maligních kožních karcinomů v pětiletých intervalech 2007 - 2017. Statistická analýza prokázala statisticky významný nárůst počtu diagnostikovaných kožních nádorů mezi lety 2012 a 2017, zatímco rozdíl mezi lety 2007 a 2012 nebyl statisticky významný.
Histological examination of skin tumors in pathology department Tábor
Keywords: Kožní excize; maligní nádory kůže; histologické vyšetření; imunohistologické metody; laboratorní techniky; barvení a vizualizace preparátů; Cutaneous excision; malignant skin tumors; histological examination; immunohistological methods; laboratory techniques; staining and visualization of slides