Využití prvků dramiky při práci s osobami s lehkou mentální retardací - Ženožičková Libánská, Eliška (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je věnována možnostem využití prvků dramiky při práci s osobami s lehkou mentální retardací. Teoretická část je uvozena charakteristikou mentální retardace, přičemž větší pozornost je soustředěna na specifika jedince s lehkým stupněm mentálního postižení v oblasti psychických procesů a struktury osobnosti. Vedle pedagogicko-psychologických východisek objasňujících podstatu a smysl dramatických činností ve výchovně-vzdělávacím procesu  osob se sníženými rozumovými schopnostmi jsou v textu představeny principy nepřímé dramaticko-výchovné práce a vedení dramatických aktivit. Popsány jsou zde i některé metody a techniky dramiky reflektující možnosti a schopnosti jedinců s mentální retardací. Praktická část obsahuje návrh projektu, jenž se opírá o literární předlohu a je primárně orientován na osobnostní a sociální rozvoj cílové skupiny.
Using Elements of Drama Education while Working with People with Mild Intellectual Disability
Keywords: mentální retardace; jedinec s lehkou mentální retardací; dramika; dramatické aktivity; rozvoj osobnosti; hra; návrh dramatického projektu.; intellectual disability; individual with a mild intellectual disability; drama education; drama activities; personality development; games; proposal for a drama project.