Pracoviště pracující s konceptem Bazální stimulace v Jihočeském kraji - Vlčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zaměřuje na supervidovaná pracoviště pracující s konceptem Bazální stimulace. Hlavním cílem je zmapovat supervidovaná pracoviště pracující s Bazální stimulací v Jihočeském kraji, popsat požadavky, které tato pracoviště musejí splňovat a zjistit konkrétní, často využívané prvky Bazální stimulace při výuce a výchově. Zabývá se nastavením Bazální stimulace při ošetřovatelské péči tak, aby zkvalitňovala život všem jejím uživatelům. Teoretická část práce popisuje definice, cíle a historii konceptu Bazální stimulace. Definuje cílové skupiny, které využívají koncept Bazální stimulace, a vymezuje základní i nástavbové prvky, s kterými pracuje. Dále také stručně seznamuje s průběhem základních kurzů i následných supervizí. Praktická část práce vymezuje etiku výzkumu a charakterizuje výzkumný soubor. Ke zpracování dat byla využita metoda kvalitativního výzkumu za pomoci polostandardizovaných rozhovorů, kde byla využita metoda otevřeného kódování. Na základě zjištěných výsledků lze konstatovat, že všechna zařízení využívají koncept Bazální stimulace v maximálním rozsahu. Ukazuje se, že kvalitní supervize je zárukou pro dodržení všech pravidel a podmínek aplikace konceptu Bazální stimulace, garantuje zkušenost terapeuta, kvalitní provádění konceptu, udržuje v zařízení odbornost a povědomí o novém vývoji. Zásadní je schopnost veškerého personálu kombinovat jednotlivé metody Bazální stimulace mezi sebou i s jinými metodami tak, aby byl co nejvíce podpořen individualizovaný přístup ke každému pacientovi. Jako limitující se ukázala časová náročnost v poskytování konceptu Bazální stimulace v péči.
Workplace Occupied with the Concept of Basal Stimulation in the South Bohemian Region
Keywords: Bazální stimulace; vnímání; komunikace; supervize; klienti s postižením; Basal Stimulation; perception; communication; supervision; clients with disabilities