Rozvoj pracovního tempa prostřednictvím programu ROPRATEM - Humlerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá aktuálním tématem pracovního tempa žáků. Teoretická část se člení na čtyři kapitoly, které obsahují teoretický základ ke zpracovávané problematice. Praktická část se zabývá pilotním výzkumem zmapování efektivity programu ROPRATEM a jejím cílem je ověřit účinnost programu ROPRATEM u dětí s pomalým pracovním tempem a percepčně motorickými problémy. Další částí výzkumu je mapování motivace rodičů, proč zvolili program ROPRATEM, prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů. Z výzkumného šetření vyplývá, že po tříměsíčním nácviku prostřednictvím programu ROPRATEM došlo u všech sledovaných dětí ke zlepšení pracovního tempa v kontextu jejich schopností. Rodiče vybírají program dle doporučení, od institucí, kterým důvěřují (pedagogicko-psychologická poradna, škola, resp. učitel).
Working pace development through the ROPRATEM programme
Keywords: pracovní tempo; percepčně motorické funkce; exekutivní funkce; reedukační program ROPRATEM; processing speed; perceptual motor functions; executive functions; reeducation program ROPRATEM