Genomy chromeridních řas - Michálek, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá anotací genomů významné skupiny alveolátních řas, které jsou nejbližšími příbuznými parazitů ze skupiny sporozoa (výtrusovci). Analýza, kombinující in-silico přístup s experimenty, je zaměřena na popis jejich mitochondriálních genomů a hledání biosyntetických drah, které jsou životně důležité pro sporozoa. Úvodní studie popisuje mitochondriální genomy řas Chromera velia a Vitrella brassicaformis a navrhuje model jejich neobvykle divergentních dýchacích řetězců. Následující studie shrnuje celkový popis jaderných genomů obou druhů chromerid s důrazem na vlastnosti sdílené s parazity z řad výtrusovců a jde po stopách evolučních proměny fototrofního předchůdce v dnešní obligátní parazity. Studie je zakončena zevrubnou biochemickou, genetickou a evoluční analýzou biosyntézy mastných kyselin v chromeridních řasách.
Genomes of Chromerid Algae
Keywords: Chromeridní řasy; Sporozoa; genom; evoluce; Chromerid algae; Sporozoa; genome; evolution