Význam kofeinu v dietním režimu pubescentů - Rubešová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá významem kofeinu v dietním režimu pubescentů. Teoretická část se zabývá kofeinem a jeho účinky na lidský organismus, popisuje nejznámější zdroje kofeinu. Dále charakterizuje období pubescence z hlediska vývojového, výživového a pohybového. V práci byl použit kvantitativní výzkum, sběr dat byl proveden formou dotazníku. Výzkumný soubor tvořili děti ve věku 12-15 let. Praktická část mapuje zastoupení kofeinu v dietním režimu pubescentů, včetně četnosti konzumace jednotlivých druhů nápojů obsahujících kofein. Dále poukazuje na preferované zdroje kofeinu u pubescentů a na důvody jejich konzumace.
Importance of caffeine in the diet of pubescents
Keywords: kofein; káva; nápoje kolového typu; energetické nápoje; čaj; pubescence; caffeine; coffee; cola drinks; energy drinks; tea; pubescence