Autorita v pedagogickém vztahu při výchovném ovlivňování volného času - Janda, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá pedagogickým vztahem a autoritou, která je jeho součástí. Práce je teoretická, shrnuje a porovnává informace z použité literatury. Definuje pojmy s autoritou související. Odpovídá na otázku, co to autorita je, v jakých se vyskytuje prostředí a především jak se vyskytuje v prostředí mikrosociálním, kde se projevuje v interakci mezi jedinci. Dále se práce zabývá autoritou pedagoga, odůvodňuje její nezbytnost a navrhuje, jak by měly vypadat zásahy autority v případě nekázně. To však neřeší samotný problém, z kterého nekázeň vzniká. Proto práce dále popisuje příčiny nekázně a její předcházení. Čtvrtá kapitola odůvodňuje důležitost kladného pedagogického vztahu při výchově. Poslední podkapitoly se zabývají hranicemi pedagogického vztahu. Celou problematiku se snažím sledovat z hlediska specifik pedagogiky volného času.
Authority in pedagogical relationship during educational affecting of leisure time
Keywords: autorita; pedagogický vztah; identifikace; hranice profesionálního vztahu; výchova; výchovné styly; antipedagogika; kázeň; mikrosociální prostředí; vrstevnická skupina; authority; pedagogical relationship; identification; boundary of professional relationship; education; educational styles; antipedagogy; discipline; micro-environment; peer group