Analýza užitkových vlastností chovu prasat zařazeného do kontroly užitkovosti - Jelínková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce bylo ve vybraném chovu prasat analyzovat reprodukční a produkční ukazatele prasat zjišťované v kontrole užitkovosti. Sledování proběhlo za roky 2019 až 2021. Do sledování reprodukčních vlastností byly zařazeny prasnice plemene české bílé ušlechtilé (977 vrhů), ČBU x ČL (616 vrhů), duroc (169 vrhů), pietrain (156 vrhů), 125 vrhů po kancích D x BO a 146 vrhů po kancích Pn x BO. Z mateřských plemen byl zjištěn u prasnic ČBU x ČL vyšší počet všech narozených (15,6 ks vs. 15,4 ks), živě narozených (14,5 ks vs. 14,3 ks) a dochovaných selat (13,5 ks vs. 13,2 ks) ve srovnání s prasnicemi ČBU. Nejvyšší počet všech a živě narozených selat a dochovaných selat u otcovských plemen byl po kancích D x BO (11,2 ks, 10,3 ks a 9,6 ks). Nejnižší plodnost byla vykázaná u plemene Pn (10,0 ks, 9,2 ks a 7,7 ks). Ve sledování vlastní užitkovosti byli posuzováni kanečci plemene české bílé ušlechtilé (1 448 ks), duroc (434 ks), pietrain (339 ks), D x BO (368 ks) a BO x Pn (363 ks) a prasničky plemene české bílé ušlechtilé (3 479 ks), duroc (487 ks) a pietrain (343 ks). Nejvyšší průměrný denní přírůstek od narození dosáhli kanečci BO x Pn (730 g), nejnižší průměrnou výšku hřbetního tuku kanečci D x BO (5,2 mm) a nejvyšší podíl svaloviny kanečci Pn (62,2 %). Nejpříznivější ukazatele vlastní užitkovosti byly u kanečků zaznamenány v roce 2020. Nejvyšší hodnota průměrného denního přírůstku od narození byla u prasniček u plemene ČBU (659 g) a nejnižší průměrná výška hřbetního tuku (5,2 mm) a nejvyšší podíl svaloviny (62,5 %) u prasniček plemene Pn. Nejpříznivější hodnoty ukazatelů vlastní užitkovosti prasniček byly dosaženy v roce 2021.
Analysis of performance traits at pig farm participating in the performance testing
Keywords: kontrola užitkovosti; reprodukční ukazatele; produkční ukazatele; mateřská plemena; otcovská plemena; performance testing; reproductive traits; production traits; dam breeds; sire breeds