Využití aktivace hlubokého stabilizačního systému v prevenci úrazů u hokejistů - Obstová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem možného využití aktivace hlubokého stabilizačního systému v prevenci úrazů u hokejistů. Záměrem teoretické části bylo vymezit pojmy týkající se hlubokého stabilizačního systému V práci byly předloženy poznatky o ledním hokeji a jeho vlivu na pohybový aparát. V praktické části byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Pro sekundární získání dat byla odebrána anamnéza u všech probandů. Dále bylo provedeno vstupní a výstupní vyšetření s využitím metody rozhovoru. Získaná data a výsledky výzkumu byly zpracovány formou kazuistik.V praktické části mé bakalářské práce jsem testovala 4 probandy, hráče ledního hokeje jednoho prvoligového týmu ve věku 22 24 let. Porovnávala jsem změny hodnot získaných během vstupního a výstupního kineziologického rozboru s rozestupem 8 týdnů. Během této doby jsem se s každým probandem viděla 8x. Ke klasickému hokejovému tréninku byla u skupiny A zařazena specifická sestava cviků na aktivaci HSS. U skupiny B byl prováděn pouze klasický hokejový trénink.Probandi měli opakované problémy s kontuzí svalů, natažením svalů, tržnými ranami v obličeji, bolestmi v oblasti bederní páteře, bolestmi v oblasti tříselné krajiny, natažením vazů (kolenních kloubů, hlezenních kloubů) a bolestmi kolenních kloubů.Cílem této práce bylo porovnat efektivitu aktivace HSS u konkrétních probandů (hráčů hokeje) v prevenci úrazů ve srovnání s frekvencí úrazů u hráčů hokeje bez aktivace HSS. Dalším cílem bylo vytvořit specifickou sestavu cviků k aktivaci HSS, která by byla zařazena do klasického hokejového tréninku.Při vstupním vyšetřením byla u všech probandů zjištěna insuficience bránice, pánevního dna, a hlubokých břišních svalů. Při výstupnímvyšetření na konci šetření bylo zaznamenáno snížení těchto patologických znaků jen u jednoho probanda.Bohužel provedený výzkum v tak rozsáhlé problematice nebyl dostačující, jak svým počtem respondentů, tak dobou trvání terapie. Kvůli tomu nemohl být naplněn cíl práce ani jednoznačně zodpovězená výzkumná otázka. Tato bakalářská práce může být použita jako edukační materiál pro klinickou praxi fyzioterapeutů, pro studenty fyzioterapie, pro trenéry ledního hokeje a samotné hráče ledního hokeje.Tato práce může být podnětem pro další výzkumnou činnost v této oblasti.
Use the activation of the deep stabilization system in the prevention of injuries in hockey players
Keywords: hluboký stabilizační systém; lední hokej; úrazy hráčů ledního hokeje; deep stabilization system; ice hockey injuries