Vliv vegetace na letní teplotní extrémy ve městech hodnocené z pozemních a leteckých dat - Roháč, Václav (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zabývá vlivem typů povrchu a druhů vegetace na teplotu okolí při letních teplotních extrémech. Teoretická část cílí na témata dálkového průzkumu Země, elektromagnetického záření, městského a globálního klimatu. V rámci praktické části byla z letecky pořízených hyperspektrálních dat z území statutárního města České Budějovice vyčleněny 3 zájmové plochy, každá reprezentuje z hlediska využití území jinou část města. Prostřednictvím analýz dat byly vytvořeny grafy zobrazující vliv poměrného zastoupení variantních povrchů na teplotu metodou lineární regrese. Z map dřevin vyskytujících se v parcích prvních dvou oblastí byly vybrány nejzastoupenější druhy, u nichž byla zkoumána průměrná teplota do vzdálenosti 2 metrů od nich. Součástí práce je také vyhodnocení dotazníku zodpovězeného obyvateli města na téma preferencí a znalostí o sídelní zeleni.
Effect of vegetation on summer temperature extremes in cities assessed from ground and aerial data
Keywords: dálkový průzkum Země; hyperspektrální data; sídelní vegetace; městský tepelný ostrov; klimatická změna; vlny veder; land use; remote sensing; hyperspectral data; urban green space; urban heat island; climate change; heat waves; land use