Jazyková analýza názvů bylin v češtině a španělštině - Tanzerová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této bakalářské práce je jazyková analýza názvů bylin v češtině a ve španělštině. Především se zaměřuje na způsob tvorby a motivaci vzniku těchto pojmenování. Tento text představuje čtenáři celou řadu různých lidových pojmenování několika vybraných bylin, v nichž jsou pomocí metafory vyjádřeny jejich rozličné rysy, a která vznikla za použití různých slovotvorných způsobů. Tato práce se skládá ze dvou hlavních částí. V teoretické části je popsán proces tvorby nových pojmenovacích jednotek a především jednotlivé slovotvorné způsoby, kterými oba jazyky disponují. Praktická část je zaměřena na konkrétní lidové názvy bylin. Cílem je tedy vytvořit dostatečný vzorek těchto názvů tak, abychom mohli pozorovat určité tendence a pravděpodobnosti u tvoření nových lidových názvů bylin a především rozdíly v obou jazycích.
Linguistic analysis of names of herbs in Czech and Spanish
Keywords: názvy bylin; onomaziologie; slovotvorba; derivace; kompozice; abreviace; změna významu; metafora; Names of herbs; onomasiology; word formation; derivation; composition; abbreviation; semantic change; metaphor