Tendence současného českého lexika - Jakoubková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá tendencemi současného českého lexika. Jejím cílem je nastínit, které tendence lze v současné české slovní zásobě sledovat a jak se konkrétně projevují. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. První z nich pojednává o historickém pozadí češtiny, dále se zabývá lexikálním systémem a především popisuje, které vývojové tendence se v jazyce a slovní zásobě projevují. Navazující praktická část se zaměřuje na analýzu písemného materiálu z vybraných statí současného českého tisku. Jednotlivé výrazy jsou rozděleny podle příslušnosti k tendencím a též jsou rozlišeny tematicky. Problematické či méně známé výrazy jsou krátce komentovány.
Tendency of Contemporary Czech lexis
Keywords: Tendence v jazyce; demokratizace; intelektualizace; internacionalizace.