Nízkosacharidové stravování u DM 2. typu - Rutová, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se věnuje nízkosacharidovému stravování u onemocnění diabetes mellitus 2. typu. Cílem práce je zjistit, zda má nějaký vliv nízkosacharidové stravování v porovnání s dietou diabetickou, doporučovanou většinou lékařů, u pacientů s tímto onemocněním. Teoretická část je věnována stručnému popisu onemocnění diabetes mellitus 2. typu. Jsou uvedeny podmínky vzniku, průběh onemocnění, ale i komplikace, které mohou nastat. Část je také věnována dietní léčbě a dietám, které se v terapii diabetu vyskytují, jedná se o diabetickou dietu a nízkosacharidové stravování. V praktické části je zkoumán vliv zmíněných diet na pacienty s diabetem 2. typu. První část výzkumu probíhala pomocí dotazníkového šetření. Výzkumný soubor tvořilo 56 respondentů (28 z nich se řídilo zásadami nízkosacharidového stravování a 28 zásadami diabetické diety). Dotazník obsahoval 24 otázek, z nichž bylo 16 otázek uzavřených a zbylých 8 s otevřenou odpovědí. Otázky byly zaměřeny na změny, které nastaly při dodržování zvolené diety. Mezi zjišťované údaje patřila například změna tělesné hmotnosti, krevního tlaku nebo komplikací diabetu. V druhé části výzkumu jsou porovnány týdenní jídelníčky od 4 respondentů z každé výzkumné skupiny, celkem tedy od 8 respondentů s onemocněním diabetes mellitus 2. typu. Tyto jídelníčky jsou propočteny v programu "Nutriservis Professional" a následně zhodnoceny. Z výzkumu vyplývá, že nízkosacharidová strava vede v porovnání s diabetickou dietou k výraznějšímu snížení tělesné hmotnosti a krevního tlaku. Při dodržování nízkosacharidové stravy dochází častěji ke snížení dávek, nebo dokonce úplnému vyřazení perorálních antidiabetik. Může vést i k subjektivnímu pocitu zvýšení energie.
Low-Carbohydrate Diet in Type 2 Diabetes Mellitus
Keywords: Diabetes mellitus 2. typu; diabetická dieta; dieta; nízkosacharidové stravování; výživa; Type 2 diabetes mellitus; nourishment; diet; low-carb diet; diabetes diet