Motivace k dobrovolnictví - Trefancová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se věnuje, motivům, které vedou člověka k rozhodnutí stát se dobrovolníkem. Teoretická část se zabývá vymezením pojmů dobrovolník, dobrovolnictví, historie dobrovolnictví a jeho klasifikace. Druhá kapitola se zabývá motivací. Jednotlivé podkapitoly jsou rozděleny, na vysvětlení pojmu motivace, co motivuje k dobrovolnictví a jaké jsou bariéry, bránící člověku stát se dobrovolníkem. Praktická část je realizovaná kvalitativním přístupem. Pomocí hloubkových polostrukturovaných rozhovorů s účastníky se zabývá otázkami, proč se stali dobrovolníky a co je jejich motivací i demotivací v dobrovolnické činnosti. Shrnutí šetření pak ukazuje, že nejčastějším motivem k dobrovolnictví je získání nových zkušeností a pocit naplnění.
Motivation for volunteering
Keywords: dobrovolnictví; dobrovolník; motivace; motivace dobrovolníků; volunteering; volunteer; motivation; motivation of volunteers