GRENZÜBERSCHREITENDE ZUSAMMENARBEIT IM TSCHECHISCH BAYERISCHEN GRENZGEBIET AM KONKRETEN BEISPIEL DES NATIONALPARKS BÖHMERWALD/BAYERISCHER WALD - Bromová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce je představit česko-německou spolupráci, především v oblasti Bavorska a Jihočeského kraje. Jsou představeny i spolky a organizace, které takovou spolupráci podporují. Uvedeny jsou i právní normativy, které ji upravují. Následuje shrnutí všech euroregionů na česko-německé hranici. Významnou částí práce je kapitola věnovaná Euroregionu Šumava Bavorský les Mühlviertel, řešena je hlavně česko-bavorská část regionu. Obzvláště důležitá je pak kapitola věnující se spolupráci a financování NP Šumava a Bavorský les a jejich konkrétním projektům. Zmíněny jsou i společné plány a cíle do roku 2020. V závěru je zachycen vývoj, zaměření projektů i budoucí vývoj těchto dvou národních parků očima Pavla Bečky, koordinátora česko-německé spolupráve v NP Šumava.
Cross-border cooperation in the Czech - Bavarian border area on the concrete example of the Šumava National Park/Bavarian Forest
Keywords: přeshraniční spolupráce; euroregion; partnerská města; strukturální fondy; Národní park Šumava; Národní park Bavorský les; cross-border cooperation; euroregion; twin towns; structural funds; Šumava National Park; Bavarian Forest National Park