Nízká finanční gramotnost jako důvod recidivy bezdomovectví - Korytová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce si kladla si cíl představit vztah mezi nízkou finanční gramotností a recidivou bezdomovectví. Jednou z mnoha příčin bezdomovectví je v tomto případě nedostatek finančních prostředků vedoucí k exekucím a dluhům a nedostatečná finanční odpovědnost. Z výzkumu, který byl proveden formou kvalitativního přístupu s metodou případových studií, které byly zhotoveny pomocí pozorování a narativních rozhovorů, vyplynulo, že se nízká finanční gramotnost u osob bez přístřeší projevuje a má spojitost s jejich návratem do sociálních služeb. U dlužníků například neznalostí dlužné částky a strachem z práce na hlavní pracovní poměr, ve smyslu strachu z exekučních srážek, kdy mají dlužníci mylnou představu o srážkách a nezabavitelném příjmu. Jejich ignorování dluhů a celková finanční nezodpovědnost je tím vždy přivede zpět do azylového domu, čímž mluvíme o recidivě bezdomovectví. Výsledky budou poskytnuty sociálním pracovníkům i pracovníkům v sociálních službách v Charitě České Budějovice a studentům Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Práce má potenciál sloužit jako podklad k informovanosti o problematice bezdomovectví a vzdělávání na poli finanční gramotnosti.
Low financial literacy as a reason for the recurrence of homelessness
Keywords: Osoby bez přístřeší; Finanční gramotnost; Finanční rezerva; Recidiva bezdomovectví; Homeless persons; Financial literacy; Financial reserve; Relapse of homelessness