Sexualita ženy v těhotenství, za porodu a v šestinedělí - Honzíková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá sexualitou ženy v období těhotenství, za porodu a v šestinedělí. Nepojednává však pouze o sexuálních aktivitách v těchto zásadních životních obdobích ženy. Její sexualitu také přímo ovlivňuje psychické rozpoložení. V teoretické části jsou zařazeny kapitoly vysvětlující pojem ženské sexuality a její stručný nástin z historického pohledu. Dále práce obsahuje základní informace o ženské fyziologii a především nástin období těhotenství, porodu a šestinedělí se zaměřením na ženskou psychiku a sexualitu. Cílem bakalářské práce bylo zjistit informovanost žen o hormonálních změnách v těhotenství, při porodu a v období šestinedělí v souvislosti se sexualitou. Dalším úkolem bylo zjistit, k jakým změnám dochází u žen v těchto třech obdobích a zda se v této oblasti mohou vyskytnout nějaké komplikace. Dále nás zajímalo srovnání sexuality u žen bez zdravotnického vzdělání a v minulosti již rodících porodních asistentek. Pro zpracování této problematiky bylo použito kvalitativního výzkumného šetření. Potřebné informace byly získány pomocí nestandardizovaného rozhovoru s otevřenými otázkami. Rozhovory byly zpracovány formou kazuistik. Výzkumný soubor tvořily dvě skupiny respondentek. První byla skupina pěti žen bez zdravotnického vzdělání a ve skupině druhé bylo pět porodních asistentek. Na základě výzkumu byly vyhodnoceny následující hypotézy: H1: ''Ženy jsou informované o hormonálních změnách v těhotenství, při porodu a po porodu v souvislosti se sexualitou''; H2: ''U žen dochází v období těhotenství ke snížené frekvenci sexuálních aktivit''; H3: ''U žen dochází ke změněnému pohledu na své životní role, ve smyslu postupné převahy mateřské role nad partnerskou''; H4: ''U žen po porodu nemusí dojít ke změněné sexuální apetenci''; H5: ''U žen po porodu dochází ke komplikacím v sexualitě v případě potíží s porodním poraněním''; H6: ''U žen bez zdravotnického vzdělání a porodních asistentek nebudou rozdíly v sexualitě v období těhotenství, během porodu a po porodu''. Práce by mohla být přínosem nejen pro porodní asistentky, těhotné ženy nebo ženy po porodu, ale i pro mužskou část populace.
Woman's sexuality in pregnancy, during delivery and in puerperium.
Keywords: Žena; Sexualita; Těhotenství; Porod; Šestinedělí; Partner; Porodní asistentka; Woman; Sexuality; Pregnancy; Delivery; Puerperium; Partner; Midwife