Jednotlivé druhy sauny a jejich zdravotní význam. Popis a historie jednotlivých druhů sauny, význam pro zdraví, indikace a kontraindikace.\\ - Kalíšek, Bořivoj (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná práce monitoruje z odborného hlediska užívání sauny s pohledem na její historický vývoj, na zvláštnosti dané geografickou polohou a na rozvoj saunování v Čechách. Teoretická část je dále zaměřena na zdravotní účinky sauny, na její využití jako léčebně rehabilitačního zařízení, na působení saunování na jednotlivé orgány lidského organismu, včetně souvisejících právních norem a předpisů. V praktické části se zabývám vytvořením edukačního plánu pro využívání sauny v mateřské škole ve Vimperku, která zahajuje provoz sauny ve školním roce 2010/2011. Dále pak monitorovat stav nemocnosti předškolních dětí v důsledku respiračních onemocnění, porovnání nemocnosti a absence dětí dané mateřské školy s ostatními školkami ve městě. Výzkumné šetření by mělo prokázat pozitivní účinek pravidelného saunování na zdraví dětí, jejich vyšší odolnost vůči respiračním chorobám a kratší dobou rekonvalescence při těchto onemocněních.
The different kinds of saunas and their health significance. Description and history of various types of saunas, the importance of health, indications and contraindications\\
Keywords: sauna; saunování; zdraví; teplo; děti; imunita; organismus; respirační onemocnění; Sauna; using of sauna; health; warm; children; immunity; organism; respiratory illnesses