Archeologické nálezy avarsko-slovanských opaskových kování na území České republiky - Varausová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem této bakalářské práce je zpracování nalezených avarsko-slovanských opaskových kování na území České republiky. Jedním z nejdůležitějších cílů této práce je vytvoření typologie opaskových kování a jejich následné rozčlenění do tabulek. Dalším cílem je podat základní přehled a informace o nalezených kováních z území České republiky. Pozornost byla věnována také typologii součástí koňského postroje. Součástí práce je také katalog nalezených opaskových kování, který byl vytvořený na základě informací z dostupné literatury.
Archaeological findings Avar-Slavic girdle fitting in the Czech Republic
Keywords: Avaři; Slované; opasková kování; součásti koňského postroje; Avars; Slavic; girdle fitting