Rostlinné makrozbytky ze sídliště mladší doby bronzové v Březnici - Šálková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Mladobronzové sídliště v Březnici u Bechyně (jižní Čechy) bylo zkoumáno mezi lety 2005 a 2009. Vedle běžných sídlištních objektů byly nalezeny žlaby (asi 1/3). Žlaby jsou lineární jámy orientované severo-jižním směrem a jejich délka (obvykle 4-7 m) je přibližně čtyřnásobkem šířky. Výsledkem makrozbytkové analýzy je velký soubor archeobotanických nálezů. Nejčetnějšími jsou nálezy merlíku bílého (Chenopodium album), rdesna ptačího (Polygonum aviculare) a opletky obecné (Fallopia convolvulus), na základě kterých lze u objektů konstatovat odpadní charakter. Z obilnin ve vzorcích převládá proso (Panicum miliaceum), doplněné ječmenem (Hordeum vulgare), méně zastoupené jsou pšenice: nahá, špalda, dvouzrnka, jednozrnka (Triticum aestivumdurum/turgidum, spelta, dicoccum, monococcum). Luštěniny jsou zastoupeny hrachem (Pisum sativum), čočkou (Lens culinaris) a bobem koňským (Vicia faba). Mák (Papaver sp.) je v souboru vzácný.
Macro-remain Analysis of the Late Bronze Age sttlement in Březnice
Keywords: mladší doba bronzová; analýza rostlinných makrozbytků; Březnice; Late Bronze Age; Macro-remain Analysis; Březnice