Citová vazba k rodičům (attachment) v rané adolescenci a její souvislosti s osobnostními charakteristikami dětí - Kochová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá možnými souvislostmi mezi citovou vazbou dětí v rané adolescenci a jejich osobnostními charakteristikami. Na základě prostudované odborné literatury zde uvádíme teorii citové vazby podle J. Bowlbyho, vývojové charakteristiky dětí v rané adolescenci a různé přístupy k problematice osobnosti se zaměřením na teorii osobnostních charakteristik J. Blocka a J. Blockové. Součástí diplomové práce je rovněž vyhodnocení dat z výzkumu citové vazby a jejích souvislostí s osobnostními charakteristikami adolescentů. Tyto výzkumy probíhaly pomocí metod Das Bindungsinterview für die späte Kindheit (BISK; Rozhovor o citové vazbě v pozdním dětství) a California Child Q-sort (CCQ), které jsou podrobně popsány v praktické části diplomové práce.
Attachment in early adolescence and its relations to personality characteristics of children
Keywords: Citová vazba - raná adolescence - osobnostní charakteristiky; Attachment - early adolescence - personality characteristics