Ricinusin - nový antimikrobiální peptid z klíštěte Ixodes ricinus: třetí člen rodiny klíštěcích obranných proteinů bohatých na histidin. - Dorňáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Nový gen kódující antimikrobiální protein - ricinusin - byl charakterizován u klíštěte I. ricinus. Získaná 405 bp dlouhá cDNA obsahuje jeden čtecí rámec (135 aminokyselin), který kóduje protein velký 14.5 kDa s 19 aminokyselin dlouhou signální sekvencí. Diferenciální exprese ricinusinu byla indukována sáním u larvy, nymfy i dospělců. Výrazná exprese tohoto genu ve slinných žlázách a ve střevě ukázala, že ricinusin se podílí na širokém spektru imunitních reakcí. Analýza genomové sekvence ricinusinu neprokázala přítomnost intronů. Pro studium antimikrobiální aktivity ricinusinu a jeho účinnost proti zmíněným patogenům, včetně infekce bakterií Borrelia burgdorferi, byl za použití bakteriálního expresního systému získán rekombinantní protein. Analýza proteinové sekvence ricinusinu prokázala přítomnost unikátní HEAHEAHEA repetice a podobnost ricinusinu k antimikrobiálním peptidům (AMPs) z klíštěte Boophilus microplus a Amblyomma hebraeum se stejnými vlastnostmi. Ricinusin se tímto stal třetím členem nové rodiny klíštěcích obranných peptidů bohatých na histidin.
Ricinusin - a new antimicrobial peptide isolated from the hard tick Ixodes ricinus: the third member of the tick histidine-rich defense protein family.
Keywords: ricinusin; antimikrobiální peptid; Ixodes ricinus; imunita klíštěte; ricinusin; antimicrobial peptide; Ixodes ricinus; immunity of ticks