Život a dílo P. Pia. Sociálně-charitativní aspekty - Pospíšilová, Maria (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá životem, dílem a sociálně-charitativními aspekty pátera Pia z Pietrelciny. Skládá se ze tří samostatných kapitol. První kapitola nabízí informace o průběhu života italského světce. Pojednává o životních událostech a o důležitých lidech v životě pátera Pia. Okrajově nastiňuje i historickou dobu dvacátého století. Další kapitola, v pořadí druhá, je zaměřena na dvě velká sociální díla svatého Pia z Pietrelciny, jejichž je zakladatelem. Pojednává o klinice "Casa Sollievo della Sofferenza", a o "Modlitebních skupinách". Obě tato díla jsou i dnes v neustálém rozkvětu. Třetí a současně poslední kapitola se věnuje sociálním aspektům života a osobnosti pátera Pia. Pojednává o smyslu pro humor, charismatických darech, svátosti smíření, utrpení, modlitbě a mariánské úctě, korespondenci a také popularitě svatého Pia z Pietrelciny.
Life and work of P. Pio. Social and charitable aspects
Keywords: Francesco Forgione; životopis; spiritualita; teologie; sociální a charitativní aspekty; historie; "Modlitební skupiny"; "Casa Sollievo della Sofferenza"; tělesné a duchovní milosrdenství; sociální práce.; Francesco Forgione; biography; spirituality; theology; social and charity aspects; history; "Prayer groups"; "Casa Sollievo dela Sofferenza"; physical and spiritual mercy; social work