Dětský hrdina v mezní situaci - Klacková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je věnována tématu Dětský hrdina v mezní situaci, jejíž inspirací je především česká literatura 50. a 60. let Jako stěžejní materiál jsem použila díla českých autorů: Arnošta Lustiga, Karola Sidona, Josefa Fukse, Jana Otčenáška, Ludvíka Aškenazyho a J.R.Picka. Pro porovnání též francouzského spisovatele Romaina Rollanda. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí. V první - stěžejní - části této práce se věnuji pojmu mezní situace jako takovému. Definicím a vymezením tohoto pojmu, a to jak z hlediska psychologického, tak konkrétním projevům v jednotlivých dílech. Druhá část se zabývá jednotlivými interpretacemi těchto děl, v jejichž rámci jsem danou problematiku mezní situace ‚qzkoumala''.
Child´s Hero in an Extreme Situation
Child´s Hero in an Extreme Situation
Keywords: mezní situace; dětský hrdina; interpretace textu; Arnošt Lustig; Karol Sidon; Josef Fuks; Jan Otčenášek; Ludvík Aškenazy a J.R.Pick