The Influence of English Gothic and Victorian novel on the Contemporary Children's Literature - Pokorná, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem práce je představit dílo autorky americké dětské literatury Maryrose Wood, která se ve své současné tvorbě pro dětské čtenáře zabývá návazností anglické tradice gotického románu na současnou dětskou prózu. Práce v úvodu představí autorku a v následující kapitole se pokusí charakterizovat anglický gotický román, jeho témata, hlavní znaky a motivy, a jeho návaznost v kontextu viktoriánské tradice. Prostřednictvím srovnávací analýzy románu Jane Eyre Charlotty Bronte a příběhů série The Incorrigible Children of Ashton Place (Maryrose Wood, 2010-2018) se práce zaměří na motivy gotické literatury a jejich transformaci v současné dětské próze. Součástí práce bude kapitola věnovaná prostředí gotického románu a jeho proměnám v současné dětské próze.
The Influence of English Gothic and Victorian novel on the Contemporary Children's Literature
Keywords: gotický román; Viktoriánská éra; dětská literatura; Charlotte Bronte; Maryrose Wood; Gothic novel; Victorian era; children´s literature; Charlotte Bronte; Maryrose Wood