Leasing osobního automobilu - Matulová, Věra (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá leasingovým financováním, jako jednou z možných forem pořízení dlouhodobého majetku. Dále jsou zde hodnoceny alternativní způsoby financování jako jsou úvěr, splátkový prodej a koupě za hotové. Cílem práce je na základě nabídek a dalších podmínek, které společnosti nabízejí, posoudit výhody a nevýhody jednotlivých způsobů financování osobního automobilu a vybrat pro podnikatele nejlepší variantu při nákupu dlouhodobého majetku. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá jednotlivými způsoby financování, jejími právními a daňovými hledisky, výhodami a nevýhodami. V praktické části jsou analyzovány nabídky leasingu a úvěru od společností UniCredit Leasing CZ, a. s., ČSOB Leasing, a. s., Credium, a. s. a od Komerční banky, a. s. Nejdříve jsou srovnány jednotlivé podmínky a služby, které společnosti nabízí. Nabídky od společností jsou kalkulovány na konkrétní osobní automobil. Srovnání všech nabídek je provedeno jak z hlediska celkové finanční náročnosti, tak také z hlediska metody diskontovaných výdajů. Nakonec jsou všechny produkty srovnány a vyhodnoceny nejen podle finančních hledisek, ale i podle další podmínek a služeb, které nabízí.
Car leasing
Keywords: Leasing; úvěr; splátkový prodej; koupě za hotové; osobní automobil; porovnání variant pořízení; Leasing; credit; hire purchase; cash purchase; motorcar; comparison of the variations purchase