Evidence nákladů a výnosů v účetnictví stavební společnosti se zaměřením na stanovení odbytové ceny produkce - Košatková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této bakalářské práce bylo popsat evidenci nákladů a výnosů a tvorbu odbytové ceny produkce ve sledovaném podniku. Tímto podnikem je stavební firma Kočí a. s., která sídlí v jižních Čechách, ve městě Písku. Firma se zabývá rekonstrukcí historických staveb a výstavbou průmyslových a administrativních budov a rodinných domů. Struktura firmy se dělí na jednotlivá hospodářská střediska, u kterých je sledován vývoj nákladů a výnosů. Zvláštní pozornost se věnuje sledování vývoje režijních nákladů. Tyto náklady tvoří hodnotově významnou nákladovou položku. Pokud se hodnoty těchto nákladů vyvíjí nerovnoměrně, má to vliv na manažerské rozhodování firmy. Tržby za stavební práce jsou nejvýznamnější výnosovou položkou. To jasně vychází z hlavní činnosti firmy, kterou je stavební výroba. Obrat firmy meziročně stoupá. To vyplývá z výroční zprávy podniku za rok 2009. Firma bude v následujících letech ovlivněna útlumem státních zakázek. Tento stav je způsoben probíhající hospodářskou krizí. Státní zakázky tvořily významnou část výnosů firmy. Proto se může výrazně zhoršit její hospodářská situace. Stanovení odbytové ceny produkce se ve firmě provádí pomocí kalkulací nákladů. Používají se hlavně tři typy kalkulací: přirážková kalkulace, kalkulace strojohodin a kalkulace atypických výrobků. Velká pozornost je věnována správnému stanovení procenta výrobní a správní režie. Výsledná cena musí pokrývat náklady firmy a musí přinášet požadovaný zisk. Její výše však musí obstát v konkurenčním boji s ostatními firmami.
Evidence of costs and revenues in the accounting and construction company with a focus on establishing sales prices of the products
Keywords: Náklad; Výnos; Odbytová cena produkce; Hospodářské středisko; Režijní náklad; Obrat; Kalkulace; Výrobní režie; Správní režie; Cost; Income; Sales price of production; Sales price of production; Overhead cost; Turnover; Calculation; Manufacturing overhead; Overhead administrative expenses