Vytvoření a ověření souboru cvičení pro rozvoj koordinačních schopností a pohyblivosti dětí mladšího školního věku v aikidó - Lukeš, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je vytvoření souboru cvičení pro rozvoj obratnostních neboli koordinačních schopností a pohyblivosti u dětí mladšího školního věku a tento soubor vytvořených cvičení ověřit v praxi na hodinách tréninku aikida. Předpokladem tříměsíčního cvičení obratnosti a pohyblivosti by mělo být zlepšení a zvýšení úrovně těchto schopností. Teoretická část obsahuje informace o samotném aikidu, o obratnostních schopnostech, jejich charakteristice a struktuře. Jsou zde uvedeny i prostředky, díky kterým lze obratnostní schopnosti rozvíjet. Je zde zmíněna i pohyblivost, její charakteristika a příklady na její rozvoj. Praktická část se zabývá samotným testováním dětí. Byla použita metoda testování a měření. Pro tuto část jsme zvolili 9 testů, z toho 7 normalizovaných a 2 specializované. Testovanou skupinu tvořilo 20 dětí ve věku od 6 do 11 let. Bakalářská práce může být přínosem pro trenéry, kteří pracují s dětmi, a může přinést určitá doporučení do této praxe.
Creation and Verification of Excercises for a Developement of Coordinative Abilities and Movability of Younger School Children in aikido
Keywords: aikido; koordinační schopnosti; pohyblivostní schopnosti; děti mladšího školního věku.; aikido; agility; movability.