Využití probiotických a fytobiotických krmných aditiv ve výživě telat - Wendl, Denis (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce popisuje předporodní období, porod, ošetření krávy a telete po porodu. Největší pozornost je věnovaná výživě i odchovu telat. Téma se zabývá výživou mlezivem od prvních dnů života, jelikož toto období je nejdůležitější k přenosu dobré imunity.Dalším obdobím je mléčná výživa, která je spojena s dobrým rozvojem trávicí soustavy, a to pomocí startérových krmiv. Další kapitoly zahrnují základy zoohygieny, původce onemocnění a celkovou výživu telat s využitím krmných aditiv, jako jsou probiotika a fytobiotika.
Use of probiotics and phytobiotics feed additives in calf nutrition
Keywords: předporodní období; ošetření telat; výživa telat; průjmová onemocnění telat; krmná aditiva; probiotika; fytobiotika; antenatal period; calf treatment; calf nutrition; diarrhoeal diseases in calves; feed additives; probiotics; phytobiotics