Metoda negativního kontrastu pro diagnostiku virů a bakterií v transmisním elektronovém mikroskopu - Šoberová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je zaměřena na metodu negativního kontrastu, která se používá pro diagnostiku virů a bakterií v transmisním elektronovém mikroskopu (TEM). V teoretické části je uveden základní popis TEM, metoda negativního kontrastu a základní charakteristika virů použitých pro tuto práci. Hlavní součástí práce je popis postupu, kterým byly preparáty připraveny. Po jejich zobrazení v TEM je popsána kvalita zobrazení virů a porovnání vlivu nejčastějších kontrastních činidel, pH, trehalosy a rozdílných časů kontrastování na zobrazení ultrastruktury biologických preparátů a na velikost jednotlivých virových partikulí. V závěru jsou podle vyhodnocených výsledků vybrána kontrastní činidla zajišťující nejlepší zobrazení objektů a doporučení na možné zlepšení kontrastních vlastností ostatních činidel.
The use of negatve staining method for viral and bacterial diagnostics using the transmission electron microscope.
Keywords: Formvar; Kyselina fosfowolframová (PTA; Molybdenát amonný (AM); Negativní kontrast; Transmisní elektronový mikroskop; Uranyl acetát (UA); Virus klíšťové encefalitidy; Virus tabákové mozaiky (TMV); Formwar; Phosphotungstic Acid (PTA); Amonium Molybdate (AM); Negative staining; Transmission electron microscopy; Uranyl Acetate (UA); Tick-borne encephalitis virus; Tobbaco mosaic virus (TMV)