Téma smrti a umírání v dětské literatuře - Cirhanová, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá fenoménem smrti v dětské literatuře, dohledává jednotlivé pohádky obsahující motiv smrti a popisuje její aspekty. V teoretické části je, kromě základních pojmů, popsána historie pohádky, její nejčastější hrdinové stejně jako různé způsoby skonu a jejich interpretace. Zmíněna je i důležitost pohádky, nastíněny jsou mechanismy jejího působení. Popsána je psychika dětského čtenáře předškolního věku, akcentováno je dětské vidění smrti, její prožívání a následně i proces truchlení. Praktická část shromažďuje dostupné pohádky zacílené na čtenáře předškolního věku, které obsahují skon v jakékoli podobě. Sebraná data jsou zpracována kvalitativně, je sledována variabilita typů smrti stejně jako i umírajících hrdinů. Zvláštní pozornost je věnována knihám, které dětskému čtenáři smrt cíleně představují.
The Subject of Death and Dying in Childrenn's literature
Keywords: smrt v pohádkách; dětské vnímání smrti; truchlení; pohádka; death in fairy tales; children's perception of death; mourning; fairy tale