Účetní audit dlouhodobého hmotného majetku podle mezinárodních auditorských standardů - Antoňů, Ivona (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své diplomové práci se zabývám účetním auditem a analyzuji vnitřní kontrolní systém vybrané účetní jednotky se zaměřením na hmotný dlouhodobý majetek. Cílem mé práce je provedení auditu se zaměřením na dlouhodobý hmotný majetek podle mezinárodních auditorských standardů na vybrané účetní jednotce, která nemá ze zákona povinnost auditu. V teoretické části ve stručnosti popisuji historické kořeny auditorské profese a uvádím několik obecných definic auditu. Dále vymezuji funkce auditu a účetní audit v legislativě České republiky. Právní normy jsem rozdělila na zákonné normy, auditorské směrnice a mezinárodní auditorské standardy (ISA). Také jsem se zmínila o Etickém kodexu Komory auditorů České republiky. Dále vymezuji vnitřní kontrolní systém podniku a auditorské postupy při ověřování účetních výkazů. Plán auditu dlouhodobého hmotného majetku tvoří další část této práce. Praktickou část jsem rozdělila do několika částí a týká se přímo auditu dlouhodobého hmotného majetku. Zde jsem aplikovala získané teoretické poznatky na existující firmě. Nejdříve je uvedena charakteristika firmy, následně je analyzován vnitřní kontrolní systém této firmy zaměřený na hmotný dlouhodobý majetek a poté jsem provedla audit hmotného dlouhodobého majetku, který obsahuje činnosti před uzavřením zakázky, činnosti související s poznáním zákazníka a činnosti s vlastním provedením auditu.
Accounting audit of long-term tangible property according to international auditing standards
Keywords: Ekonomika; Účetnictví; Audit; Účetní audit; Dlouhodobý hmotný majetek; Economy; Accounting; Audit; Accounting audit; Long-term tangible property