Exekuční řízení vedené podle exekučního řádu a jeho sociální dopad na dlužníka - Volfová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2014)
V dnešní době velice stoupá počet lidí, kteří se stále více zadlužují a nejsou schopni své závazky řádně splácet, a tak se dostávají do dluhové pasti. V takových případech nastává moment, kdy je na dlužníky nařízeno exekuční řízení, které může mít za následek nelehkou finanční či celkovou životní situaci a dlužníci se tak mohou dostávat do sociálně obtížných situací. S exekučním řízením se bohužel v současné době setkáváme velice často. Exekuce, neboli vykonávací řízení, je nucený výkon exekučního titulu. Spočívá většinou ve vymožení peněžité částky od povinného pro oprávněného, případně v donucení splnění jiné povinnosti. Záměrem této práce je popsat problematiku exekučního řízení. Cílem teoretické části práce je vysvětlení základních pojmů, seznámení s právní úpravou exekučního řízení a se způsoby vymáhání pohledávek soudním exekutorem podle zákona č. 120/2001 Sb., exekučního řádu. Cílem praktické části pak je zjistit, z jakých důvodů se dlužníci do exekučního řízení dostali, a to v rámci Exekutorského úřadu v Českých Budějovicích, a jaký dopad měla tato skutečnost na jejich sociální situaci. Práce byla zpracována formou kvalitativního a kvantitativního výzkumu, sběr dat byl proveden technikou obsahové analýzy dokumentů exekučních spisů vybraného exekučního úřadu, a dále byla použita i technika řízeného rozhovoru s 8 dlužníky daného úřadu, kdy výběr dlužníků byl proveden na základě možné dostupnosti. V rámci této výzkumné části byly definovány následné výzkumné otázky: 1) Jaké jsou příčiny nesplacení pohledávek a následných exekucí? 2) Jaké dopady má vymáhání pohledávky na sociální situaci dlužníka, popř. jeho rodiny? Výzkumem bylo potvrzeno, že lidé nedostatečně přemýšlejí o svých finančních možnostech. Většinou mají nízký příjem a k tomu neúměrně vysoké výdaje. Bylo zjištěno, že respondenti si žádné finanční plány nevytvářejí. Často nad svými financemi ani nepřemýšlejí, což poukazuje na nedostatečnou racionalitu a špatný odhad financí. Tato zjištění potvrzují prognózy odborníků. Z výsledků výzkumu též vyplývá, že je třeba soustředit se na prevenci tvorbou rodinného rozpočtu a zvyšování finanční gramotnosti. Nejčastěji dlužníci dluží na pojistném, energiích a městu, což také potvrzuje závěry odborníků na téma exekucí. Často se lze v praxi také setkat s nezodpovědným sanováním jiného dluhu. Výzkum dále potvrdil teoretické poznatky odborníků. Vedené exekuční řízení se negativně odráželo na životě rodiny a může vést k psychickým problémům. Finanční zatížení vzniklé vymáháním pohledávek vede k neschopnosti plnit další závazky, včetně takových jako jsou náklady na bydlení. Respondenti potvrzují závěr odborníků, že exekuční řízení může vést k sociální exkluzi a k omezení základních životních potřeb. Dále je z výzkumu patrné, že lidé, u kterých probíhá exekuce, pouze "přežívají" od výplaty k výplatě. Také se potvrdilo, že dopad exekuce může vést k alkoholismu, nelegální práci a má velký vliv na celou rodinu. Řešením této problematiky, aby nedocházelo k nesplácení pohledávek a k následnému exekučnímu řízení, by bylo větší šíření informací prostřednictvím médií. Informace o negativních dopadech exekucí by měly být poskytovány srozumitelně a měly by být dostupné všem. Bylo by též třeba zvyšovat finanční gramotnost a to již od základní školy. Lidé by se měli snažit chovat se více ekonomicky a být schopni odpovědně rozhodovat o svých financích. Možnou pomocí a prevencí by mohlo být rozšíření služeb finančních poradců, kteří by poskytli informace a rady, jak hospodařit s rodinným rozpočtem. Ze strany státu by mohlo dojít ke zpřísnění podmínek při uzavírání úvěrových smluv. Věřitel by měl mít povinnost zjišťovat si příjmy potenciálního dlužníka.
Enforcement proceedings conducted by the Enforcement Code and its social impact on the borrower
Keywords: exekuce; exekuční řízení; dopady na dlužníka; příčiny zadlužení; execution; executory proceeding; causes of debt; impact on debtor