Srovnání jednotlivých druhů zeleniny z hlediska obsahu a vlastností výživově cenných složek - Michlová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Teoretická část bakalářské práce je rozdělena do čtyř částí. Pojednává o základním členění tržních druhů zeleniny s popisem důležitých zástupců jednotlivých skupin. Dále se věnuje složení zeleniny, jejím nutričním vlastnostem a významu zeleniny na zdraví člověka. Praktická část se zabývá vyhodnocením deseti druhů zeleniny z hlediska výživově cenných složek a doporučením konzumace nejvhodnějších druhů. Dále jsou v této části uvedeny výsledky zpracování dotazníkového šetření o oblibě a spotřebě zeleniny u studentů středních škol a jejich následném porovnání s výsledky dotazníkového šetření u probandů základních škol. Odpovědi u vybraných otázek jsou dále statisticky vyhodnoceny.
Comparison of individual types of vegetables with respect to the content and caracteristics of the nutritional valuable components.
Keywords: zelenina; výživově cenné složky zeleniny; oblíbené druhy zeleniny; spotřeba zeleniny; doporučení konzumace nejvhodnějších druhů zeleniny; Vegetables; nutrition values; popular kinds of vegetables; consumption of vegetables; recommendations for consumption of the most appropriate kinds of vegetables