Využití arteterapie při práci s náhradní rodinou - Drdáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce popisuje vzdělávací a stimulační program z oblasti arteterapie se zaměřením na rodiny s dětmi v náhradní rodinné péči. Teoretická část zpracovává témata psychická deprivace a subdeprivace, attachment, obsahuje úvod do oboru arteterapie a zabývá se procesem výtvarného projevu a ontogenezí výtvarného projevu. Mapuje formy náhradní rodičovské péče v ČR. V praktické části popisuje průběh činnosti s pěstouny a jejich dětmi. Autorka se zaměřuje na výtvarné tvoření v rámci celé rodiny a využívá ho jako alternativu vzájemné komunikace nonverbální formou. Sleduje různé přístupy a člení je do základních kategorií. Závěr a shrnutí přináší poznatky z praxe využitelné pro terapeuty a další profese.
The usage of art therapy while working in a foster family
Keywords: arteterapie; ontogeneze výtvarného projevu; náhradní rodinná péče; psychická deprivace; připoutání; výtvarná tvorba; art therapy; ontogenesis of artistic expression; foster care; mental deprivation; attachments; artistic creation