Kryptosporidiové a mikrospordidiové infekce ve chovech prasat - Hanzlíková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2008)
Kryptosporidie a mikrosporidie jsou celosvětově rozšíření oportunní paraziti. Vzhledem k jejich širokému hostitelskému spektru a zootickému potenciálu přestavují významné riziko pro imunodeficitní jedince, zejména AIDS pacienty. Přirozené kryptosporidiové infekce u prasat jsou rozšířené, ale zpravidla apatogenní. Celkem bylo vyšetřeno 411 vzorků trusu, 39 prasnic, 127 selat, 122 odstavených selat a 123 selat z předvýkrmu ze 3 farem na kryptosporidiové infekce použitím anilin-karbol-methyl-violeť barvící metodou a pozitivní vzorky molekulárně charakterizované (sekvenování části genu malé podjednotky). Celkově, infekce byly potvrzeny v 84 ze 411 zvířat (20 %), s nejvyšší výskytem u kategorie odstav (27 %). Všechny pozitivní vzorky byly genotypizovány na základě sekvenční analýzy malé podjednotky. Nalezeny byly C.suis, Cryptosporidium pig genotype II a C. muris. Mikrosporidiové infekce u prasat jsou velmi časté. Prasata byla často infikována E. biuneusi. Spory byly nalezeny v 258 vzorcích ze 342 (75 %). Nejvyšší prevalence byla u kategorie předvýkrm (86 %). Genotypizací založenou na stanovení ITS části rRNA genu bylo stanoveno, že prasata jsou nejčastějji nakažená genotypem F, zatímco u dvou zvířat byl identifikován zoonotický genotyp D a u dalších dvou zvířat genotyp Peru 9.
Cryptosporidial and microsporidial infection on the pig farms, in the Czech Republic
Keywords: prasata; kryptosporidie; mikrosporidie; přirozené infekce; pigs; cryptosporidia; microsporidia; nutaral infections