Výskyt nebezpečných nákaz zvířat a zoonóz v České republice a v Jihočeském kraji - Kovářová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá výskytem a četností nebezpečných nákaz zvířat a zoonóz v České republice a v Jihočeském kraji v letech 2014 až 2018. Hypotézou této práce je zjištění, zda se množství ohnisek nebezpečných nákaz zvířat a zoonóz v uplynulých 5 letech zvýšilo. V první části se zabývám samotnou charakteristikou nákaz, jejich průběhem a latencí. V další části se zabývám historií nákaz, jejich objevem, případně pandemiemi, které dané nákazy způsobily. Ve třetí části je popsána současná nákazová situace, která slouží ke splnění cílů a zodpovězení dané hypotézy. Zde je popsán výskyt a četnost daných nákaz v České republice a v Jihočeském kraji. Data jsou dále použity jako nástroj pro zodpovězení hypotézy a zhodnocení nákazové situace v České republice a v Jihočeském kraji. Pro splnění tohoto cíle byla analyzována data ze Státní veterinární správy, Státního zdravotního ústavu a z European Centre for Disease Prevention and Control. V mé práci jsou popsány nejběžnější nákazy zvířat a zoonózy, které postihují Českou republiku anebo jsou celosvětovým problémem, lze se v ní dozvědět o nákazové situaci aviární influenzy, afrického moru prasat, vztekliny, leptospirózy, salmonelózy, kampylobakteriózy, lymské boreliózy, klíšťové encefalitidy, Creutzfeldt-Jakobovy nemoci, tularémie, tuberkulózy skotu anebo aktuálnímu Covidu_19. V této práci jsou dále srovnány data o počtu nakažených lidí ve státech Evropské unie včetně s Českou republikou a dále srovnání výskytu vybraných zoonóz na území celé republiky a Jihočeského kraje. V mé práci je dále popsán systém kontrol zvířat prováděný Státní veterinární správou a počty testovaných zvířat.
Occurrence of dangerous animal infections and zoonotic diseases in the Czech Republic and the South Bohemian Region
Keywords: nebezpečná nákaza zvířat; zoonóza; výskyt nákaz v České republice; monitoring nákaz; počet nakažených lidí; ohnisko nákazy; Dangerous animal infections; zoonosis; occurrence of infections in the Czech Republic; monitoring infections; number of infected people; outbreak of infection